"Pop-up" aspekt týchto boilies sa týka ich schopnosti zostať vo vode nadnášané. To sa dosiahne pridaním rôznych látok (syntetických, alebo prírodných – korková drť), do zmesi, čo spôsobí, že sa zmes vznáša. Použitím pop-up boilies môžu rybári prezentovať svoju nástrahu pri dne, napodobňujúc prirodzene zavesený zdroj potravy. To môže byť obzvlášť účinné pri cielení na kapry, ktoré sa kŕmia v strednej vrstve vody alebo pri love nad burinami, či v kombinácii s potápajúcimi sa boilies (tzv. na panáčika).
Pop-up boilies sa dodáva v rôznych príchutiach, farbách a veľkostiach, čo umožňuje rybárom experimentovať a nájsť najatraktívnejšiu kombináciu pre ich konkrétnu rybársku situáciu. Nadväzec s použitím pop-up efektívne prezentuje nástrahu a zároveň umožňuje rybe vziať ju bez toho, aby okamžite pocítila odpor háčika.
Celkovo je pop-up boilies obľúbenou voľbou medzi kaprármi, pretože ponúka všestrannú a efektívnu metódu cielenia kaprov v rôznych situáciách.
Rozdeľujú sa najmä podľa veľkosti a takisto podľa obsahu dipu či esencie v balení:
- Čisté pop-up: sú uvarené plávajúce nástrahy istej príchute a vône.
- Pop-up v dipe: v balení sa nachádzajú popky v atraktívnej tekutine, ktorou sú nástrahy obalené, alebo tekutinu obsahujú aj v ich vnútri.
- Pop-up s pribalenou esenciou: v poslednej dobe sa môžeme stretnúť s plávajúcimi nástrahami s pridanou fľaštičkou či sprejom obsahujúcim voňavú tekutinu. Pred lovom môžeme nástrahy pokvapkať alebo nasprejovať.
- Pop-up bez vône a chuti: takéto nástrahy sú na okraji záujmu, ale majú svoje opodstatnenie. Väčšinou slúžia iba na zdvihnutie nadväzca, ktorý obsahuje iný typ boilies (ochutený, ovoňaný), alebo si rybár môže takúto nástrahu upraviť podľa seba (nadipovať...)